6th Edition - 16 May 2018
Până în 2017 toate companiile mari din România vor utiliza Cloud PDF Print E-mail
Written by Ion Cibotaru   
Thursday, 25 July 2013 08:49

CIO Council Romania a lansat astăzi, 11 Iulie 2013, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele studiului de piață “Cloud Adoption. Strategiile de IT se redefinesc în business”, ce și-a propus să evalueze viteza și amploarea cu care cloud computing-ul afectează zona de business și redefinește strategiile de IT din companii.

Conferința a fost deschisă de Yugo Neumorni, Președintele CIO Council România, care a explicat acțiunile CIO Council de susținere a comunității de profesioniști în IT și importanța studiului prezentat pentru înțelegerea fenomenului de cloud computing.

Călin Rangu – Director Executiv Cio Council - a subliniat importanța cloud-ului în sistemul public și pașii care se fac în direcția adoptării unui sistem IT mai eficient.

„Cloud-ul este un indicator macro al nivelului de industrializare al profesiei de IT”, explică Felix Enescu, membru al board-ului CIO Council și autor al studiului Cloud Adoption, respectiv motivația pentru care rezultatele acestei cercetări sunt esențiale departamentelor de IT și, implicit, întregului business.

Potrivit studiului, rata de adopție a cloud-ului în companiile din România este în creștere, numai 39% dintre companiile intervievate neutilizând cloud computing în nicio formă (public sau privat). Mai mult, studiul arată că în 4 ani, până în 2017, toate companiile mari vor utiliza cel puțin o formă de cloud computing.

Cele mai importante avantaje pe care cloud-ul le aduce în business sunt scalabilitatea, timpul de implementare și reducerea costurilor, răspunzând astfel presiunilor din business legate de limitările de buget și de timp. Serviciile pe care companiile sunt cele mai dispuse să le mute în cloud sunt serviciul de e-mail, CRM și ERP.

Potrivit aceluiași studiu, cele mai mari amenințări pe care companiile le văd în utilizarea cloud-ului includ securitatea, disponibilitatea datelor și serviciilor, precum și reglementările legislative.

Cloud_Adoption_Picture1Din punct de vedere al notorietății furnizorilor de cloud în România, Microsoft este brandul cel mai des menționat de participanții la studiu, urmat de Amazon, Google, VMWare, IBM, Cisco, HP, Oracle și Apple. Această ierarhie este explicată de investițiile mari pe care Microsoft le-a făcut în această direcție, dezvoltarea rețelei de parteneri și competențe. Gabriela Matei, Cloud Director Microsoft România explică: „Strategia Microsoft este unică în piață, printr-o abordare hibridă a IT-ului și implicit a soluțiilor bazate pe Cloud. Oferim clienților noștri tehnologii și capabilități pentru adoptarea serviciilor de Cloud în funcție de specificul business-ului și studiul confirmă că această strategie este corectă pentru întreprinderile mari și foarte mari din România.”

În cadrul conferinței de presă, Aurelian Sin – IS Director Europa de Sud Est Danone și specialist experimentat în implementarea și utilizarea sistemelor în cloud – a susținut nevoia de reinventare periodică a companiilor, cloud-ul fiind una dintre oportunitățile în acest sens. Experiența sa arată că „de multe ori, în țările Europei de Est, companiile au sisteme mult mai avansate decât în Europa de Vest și SUA, datorită perioadei în care au început tehnologizarea.”

Daniel Gruia – Director general adjunct, Direcţia Generală Tehnologia Informației, ANAF – a explicat avantajele dar și barierele pe care le poate întâmpina zona publică la trecerea în cloud. Procesul implementării unei astfel de tehnologii în acest sector este îngreunat de lipsa unei predictibilități pe buget și a faptului că nu există deocamdată know-how și specialiști care să îl susțină.

La finalul conferinței, Yugo Neumorni a anunțat etapa în tehnologie ce urmează cloud computing-ului; este vorba de Internet of Everything (IoE), noțiune introdusă de CISCO, care denumește o unificare generală a proceselor, datelor, interacțiunilor, cu scopul de a transforma conexiunea la internet într-o experiență mai relevantă, generatoare de oportunități individuale și de business.

“Cloud Adoption. Strategiile de IT se redefinesc în business.” este un studiu independent realizat CIO Council și a presupus participarea a 107 companii din România. 48% dintre participanți au cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro și 58% au un buget de IT de peste un milion de euro. Studiul va putea fi achiziționat începând cu 15 iulie 2013 de la CIO Council Romania.

CIO Council este Asociația Directorilor de Tehnologia Informațiilor și Comunicații din România și reunește peste 80 de membri ce dețin sau au deținut funcția de Chief Information Officer/ Director IT și activează în mari corporații românești sau multinaționale din toate domeniile de activitate.

Galerie foto de la eveniment. link

*Notă pentru editori
Informații despre noțiunile și terminologia referitoare la Cloud găsiți aici:

http://www.nist.gov/itl/csd/cloud-102511.cfm
http://csrc.nist.gov/publications/nistpubs/800-145/SP800-145.pdf
http://ec.europa.eu/information_society/activities/cloudcomputing/docs/com/com_cloud.pdf

Last Updated on Thursday, 25 July 2013 10:20
 
 

6th Edition - 16 May 2018