6th Edition - 16 May 2018
Iesi din zona serverelor daca vrei sa fii CEO! PDF Print E-mail
Written by Ion Cibotaru   
Friday, 15 June 2012 08:47

mares“Iesi din camera serverelor daca vrei sa ajungi CEO”

“Iesiti din zona serverelor daca vreti sa ajungeti CEO!” au spus la unison Marius Vacaroiu si Costi Mares, doi fosti Directori IT actualmente Chief Executive Officer Policolor, respectiv Chief Operating Officer Millennium Bank Romania, in fata membrilor CIO Council la ultimul eveniment intern, a carei tema a fost “Pasi de dezvoltare in cariera pentru un CIO”. Iesi din camera serverelor, intelege NAV, FCF si WACC, ocupa o pozitie in Shareholder’s Board si invata sa joci politic daca vrei sa conduci destinele companiei in care lucrezi.

Pornind de la dilema clasica “What’s next?”, pe care orice executiv o are odata ce a atins nivelul maxim intr-o organizatie, directorii de IT au incercat sa descopere variantele de dezvoltare in cariera. Ne mutam pe orizontala intr-o alta zona de business, atacam vertical pozitia de CEO sau intram in antreprenoriat. Pentru aceasta au adus in fata lor doi membrii ajunsi in pozitii de CEO, care sa le impartaseasca din secretele succesului si despre cum se vede IT-ul din zona de C-level.

Marius Vacaroiu ajunge CEO Policolor la 36 de ani, dupa 16 ani de activitate continua in Policolor, inceputa in al doilea an de facultate. In 2002 incepe implementarea de Oracle in cadrul organizatiei, iar in 2008 preia si functia de Group Controller. In 2012 este numit CEO, iar la cateva zile de la numire se confrunta cu o situatie critica. Fabrica de vopsele Orgachim din orasul Ruse ia foc limitand capacitatile de productie ale Policolor.

Costi Mares, actualul COO al Millenium Bank isi incepe cariera in Bancorex dupa care se transfera la ING unde atinge pozitia de Director IT in doar doi ani de zile, timp in care acumuleaza experienta din zona operationala si de business bancar. Petrece 9 ani in ING timp in care reformeaza din temelii departamentul IT si ofera bancii instrumentele necesare pentru dezvoltarea afacerii. In 2006 este cooptat in “echipa de fondatori” ai bancii Millennium, care va ridica de la nivelul “green field”, in numai 10 luni, una dintre cele mai importante banci din Romania. In Aprilie este acceptat official in pozitia de COO al bancii Millennium de catre Banca Nationala a Romaniei.

Daca inca va intrebati cine trebuie sa seteze directia organizatiei catre Cloud, ar fi bine sa stiti ca nu este problema Managementului. “Cloud-ul nu este problema mea”, spune Vacaroiu. “Dau credit total directorului IT in aceasta problema, altfel nu ar ocupa acea pozitie”.

Chiar daca vin din zona IT si prima dragoste nu se uita, odata ajunsi in pozitia de CEO acestia nu se mai preocupa de problemele IT. “Ajut daca mi se cere sprijinul, dar nu mai am timp sa fiu implicat” spune Mares.

In ceea ce priveste reteta succesului amandoi puncteaza idea ca nu poti ajunge in fotoliul de CEO direct din pozitia de CIO, fara sa treci printr-o etapa intermediara si fara sa fi fost cooptat in prealabil in Board. Daca in cazul lui Mares trecerea s-a facut ceva mai facil, ca sef de operatiuni (COO), Vacaroiu a deviat spre pozitia de Controller deschisa de Policolor, pe care a ocupat-o patru ani, inainte de a fi propus CEO. Mai mult, amandoi sustin idea ca poti fi mai predispus spre o accedere executiva din zona de Aplicatii decat din cea de Infrastructura si asta pentru ca cei din Aplicatii participa in mod direct la modelarea proceselor de business ale companiei.

“Spune-mi ce pot sa fac pentru tine”

Chiar daca erau obisnuiti cu “overtime” zilnic ca sefi la IT, odata ajunsi in postura de CEO timpul petrecut la birou creste cu efecte in plan personal. Amandoi spun ca pozitia de CEO este una speciala, dar ca exista un pret pentru aceasta, materializat prin limitarea timpului liber petrecut alaturi de familie.

Cu timpul dramuit la maxim, Vacaroiu sugereaza executivilor din IT si din celelalte departamente sa fie cat mai concisi atunci cand discuta cu CEO-ul. “Spune-mi ce pot sa fac pentru tine.” este replica sa preferata cu care isi intampina subalternii. “Nu intotdeauna am timp sa ascult toate detaliile problemei, cel mai important e cum pot eu sa te ajut sa iti rezolvi problema.”

Referitor la cum se vede IT-ul dinspre C-level, amandoi spun ca IT-ul este un facilitator pentru business si mai putin un innovator sau “business enabler”, asa cum audienta spera. Cel putin pentru acest tip de organizatii conservatoare prin definitie, IT-ul ramane un cost si o functie support. Amandoi insa recunosc faptul ca un CEO venit din zona IT isi va intelege mult mai usor colegii, aici evocandu-se problema de comunicare pe care IT-ul o are si ca, in general, nu stie “sa se vanda” catre business.

Aducand in discutie valentele antreprenoriale si economice pe care un pretendent CEO trebuie sa le aiba, cei doi fosti directori de IT isi trimit colegii la scolarizare catre un EMBA si admit ca antreprenoriatul poate fi un avantaj pentru un CEO.

In timpul intalnirii au fost discutate si problematici generale referitoare la neimplicarea business-ului in procesul de implementare al unui ERP sau rezistenta la schimbare in cadrul unei organizatii, precum si nivelul de cunostiinte de resurse umane pe care un CIO trebuie sa le aibe pentru a-si gestiona echipa.

Cateva sfaturi de final ale celor doi CEO:

  • Intelege organizatia din punct de vedere business.
  • Intelege “pain points” ale actionarilor
  • Intelege si participa la modelarea proceselor de business ale organizatiei
  • Accede la un MBA si creaza-ti un background economic
  • Accede in Boardul organizatiei si fa-te vizibil catre actionari
  • Fii conectat la informatie si depisteaza polii de putere
  • Invata sa joci politic (Power Play)
  • Foloseste-ti influenta
Last Updated on Tuesday, 02 October 2012 09:15
 
 

6th Edition - 16 May 2018