6th Edition - 16 May 2018
Nevoie de bune practici PDF Print E-mail
Written by Ion Cibotaru   
Monday, 20 June 2011 13:19

Sursa: IT Trends

Link: http://ittrends.ro/2011/03/nevoie-de-bune-practici/

ndbp1

Daniel Gruia este director general adjunct, Direcţia Generală de Tehnologia Informaţiei din ANAF şi membru al CIO Council. Cunoscut de multă lume de destui ani ca membru activ al comunităţii IT din România, domnia sa a discutat cu IT Trends despre rolul şi importanţa unui director IT din sfera publică într-o organizaţie de tip "club londonez" precum CIO Council.

IT Trends: Ce înseamnă pentru dumneavoastră CIO Council?

Daniel Gruia: CIO Council este practic o asociaţie de utilizatori, o asociaţie de persoane care cel puţin influenţează achiziţiile din domeniul IT. Este o excepţională sursă de informaţii între membrii Consiliului, pe diverse paliere, începând cu metodele de negociere şi continuând cu modalităţi de implementare, cu idei despre strategii, până la nivel de evaluare informală a furnizorilor de servicii de tehnologia informaţiei. Din această cauză nu avem în CIO Council furnizori de tehnologie. Discuţiile noastre se axează pe experienţele noastre cu terţii furnizori de soluţii.

ITT: Dumneavoastră activaţi în domeniul public. Cum filtraţi ceea ce se întâmplă acolo?

ndbp2

DG: Eu văd lucrurile din perspectiva sectorului public care învaţă de la sectorul privat. Unul din scopurile mele personale a fost de a ajunge în acest Consiliu pentru a vedea ce experienţă îmi pot împărtăşi colegii, de a vedea modurile lor de abordare nu doar în privinţa furnizorilor, ci şi a afacerii proprii. Am descoperit că sunt rare diferenţele dintre public şi privat în zona IT. Ambele segmente suferă de aceleaşi probleme: presiuni pe costuri, presiuni pe resurse umane, presiuni pe livrare imediată şi pe zona de risc. Unele practici, gen ITIL, sunt la început în mai toate organizaţiile şi atunci vorbim despre un teren comun pe care învăţăm cu toţii. Socotesc o experienţă bună ca să aflu că suferim cu toţii de aceleaşi probleme.

ITT: Cum ar putea fi atraşi cât mai mulţi directori IT din sectorul public în CIO Council?

DG: Nu contează atât denumirea funcţiei lor, cât rolul. Pentru atragere există condiţii de intrare, cum este cifra de afaceri. Când am intrat eu, eram preşedinte al ASSI, o instituţie care se ocupa de eGovernment, iar Guvernul cred că are cea mai mare cifră de afaceri. Nu aş face un prozelitism al CIO Council în zona administraţiei publice, ci aş lăsa pe cei interesaţi să-şi manifeste interesul de a veni acolo.

ITT: Ar avea ce să caute un director IT de la un consiliu judeţean?

DG: Probabil că da.

ITT: Ce experienţă personală aţi adus şi aţi oferit CIO Council?

DG: Poate o experienţă din zona lucrului cu organizaţii mai rigide decât cele din zona de business. O experienţă care vine atât din lucrul în administraţia publică, referindu-mă aici la relaţionarea cu astfel de organizaţii şi abordarea în schimbarea organizaţiilor, dar şi din expertiza personală acumulată, pentru că am activat şi în sfera privată, unde am condus afaceri, am făcut vânzări de IT. În continuare îmi cresc valoarea adăugată, încercând să implementez principii IT în organizaţii publice, un element în care puţine din organizaţiile private s-au angajat.

ITT: Are rolul CIO Council să devină un gestionar de bune practici care să fie aplicate şi în sectorul public?

DG: Aş spune mai degrabă că nu. Bunele practici sunt deja gestionate de grupuri care le formalizează în diverse feluri. CIO Council poate fi mai degrabă un potenţator de încredere în diverşi furnizori şi în diverse practici.

ITT: Ce ar putea face CIO Council pentru proprii membri din punct de vedere al extinderilor abilităţilor personale şi profesionale?

DG: Fiecare membru a venit în CIO Council cu propriile interese, iar asta e foarte bine. Suntem încă într-o fază de agregare a acestor interese, de a vedea ce este mai interesant pentru majoritate. Atunci am putea să ne orientăm activitatea în comun către o zonă de mai mare utilitate. În acelaşi timp, fiecare învaţă de la fiecare. Există două strategii posibile aici: ori să ne îmbunătăţim lucrurile la care suntem buni, ori să ne corectăm lucrurile la care nu suntem buni. Eu unul o prefer pe prima.

ITT: Şi atunci ce v-aţi dori să întreprindă CIO Council în viitorul imediat?

DG: Să-şi exprime poziţionarea ca referinţă în domeniul bunelor practici, în sensul de încredere în diverse practici. Să-şi exprime poziţionarea ca încredere în furnizori, în sensul oferirii unei liste de proaste recomandări legate de furnizorii de soluţii care nu îşi fac treaba suficient de bine.

Last Updated on Monday, 20 June 2011 13:54
 
 

6th Edition - 16 May 2018