6th Edition - 16 May 2018
Nevoie de standarde de calitate PDF Print E-mail
Written by Ion Cibotaru   
Friday, 15 June 2012 08:12

Sursa: IT Trends

Link: http://ittrends.ro/2011/12/nevoie-de-standarde-de-calitate/

Dorian-Ghenea-1Dorian Ghenea este Director IT în cadrul Romtelecom şi membru CIO Council. Domnia sa a discutat cu IT Trends despre nevoia resimţită de managerii IT din organizaţiile mari vizavi de stabilirea şi impunerea unor standarde de calitate pentru proiectele si serviciile  IT de pe piaţa românească.

IT TrendsCe înseamnă pentru dumneavoastră CIO Council?
Dorian Ghenea: Ar fi vorba de mai multe puncte de interes. Poate cel mai important este alinierea organizaţiilor din România, din punct de vedere IT, vizavi de furnizorii de servicii şi produse.

Prin aliniere înţeleg faptul că există interese comune şi există un anumit nivel de calitate al produselor şi serviciilor oferite de furnizori. Plecând de aici, se pot stabili nişte standarde de calitate, nişte zone de interes şi priorităţi specifice dezvoltării industriei IT din România. În momentul în care managerii IT din organizaţii vin împreună şi îşi împărtăşesc experienţa, ideile şi nevoile, atunci ei pot să impună, sub forma unei organizaţii profesionale, precum CIO Council, către furnizorii din industrie, anumite cerinţe.

ITTCât credeţi că va mai dura până la atingerea acestui obiectiv?
DG: Nu este vorba neapărat de un obiectiv care trebuie atins la un moment dat. Există o tendinţă de îmbunătăţire continuă. Eu  cred că  este vorba de  un proces  dinamic, de o maturizare a relaţiilor dintre beneficiari şi furnizorii de IT. De când CIO Council şi-a început activitatea, eu cred că s-a putut observa o evoluţie continuă în acest sens. De ce? Furnizorii de servicii şi produse au ajuns să ne cunoască şi au ajuns să poată avea un discurs şi o ofertă comună faţă de clienţi, de managerii IT din organizaţiile mari din România.

ITT: Consideraţi că această relaţie este deja împlinită?Dorian-Ghenea-2

DG: Nu, eu cred că suntem abia la început de drum, deoarece zona de business din industria IT este foarte dinamică şi a avut foarte multe schimbări de realizat în ultimii ani. Evoluţia nu a fost chiar aşa de rapidă precum ne aşteptam. Bănuiesc că ne aflăm acum undeva pe la 20-30% din drumul pe care îl avem de parcurs pentru a avea un portofoliu complet de relaţii între beneficiari şi furnizorii de IT. Mai există un motiv aici. Din cauza condiţiilor economice din România, timpul pe care managerii IT au trebuit să îl aloce sarcinilor de rezolvat a crescut considerabil. Ca atare si timpul alocat pentru CIO Council a avut de suferit. Pur şi simplu, timpul şi efortul dedicate desfăşurării unei strategii IT în cadrul organizaţiei au devenit mult mai mari. Dacă înainte un proiect major din zona IT putea să se desfăşoare pe o perioadă între şase luni şi doi ani, acum un proiect nu poate dura, în medie, mai mult de şase luni, pentru că există riscul ca obiectivele respectivului proiect să nu mai fie de actualitate. Din această cauză, există acum mai multe proiecte, mai dinamice şi mai scurte ca durată de implementare. Iar acest fapt nu se regăseşte doar în sfera proiectelor IT, ci este valabil la nivel managerial în organizaţii indiferent de genul de proiecte.

ITT: Asta înseamnă că dumneavoastră, ca director IT, simţiţi o creştere a implicării în deciziile legate de dezvoltarea afacerii companiei pentru care lucraţi?
DG: Nu ştiu dacă putem spune că un CIO ia parte activă în zona decizională, executivă. Dar este clar că IT-ul şi-a schimbat rolul în mod dramatic. S-a transformat dintr-o funcţie suport a afacerii într-un catalizator al acesteia. Practic, actualmente nicio iniţiativă de afaceri nu poate avea succes fără o implicare activă din zona IT. Da, se poate spune că într-un procent semnificativ un CIO a ajuns să ia decizii directe în dezvoltarea de business. Personal, sunt convins că IT-ul a ajuns să identifice cele mai bune direcţii de dezvoltare a unei afaceri, indiferent de domeniul acesteia, în funcţie de tehnologiile existente pe piaţă la un moment dat. De aceea, un manager IT a ajuns să fie jumătate un om de tehnologie şi jumătate un om de 

business.

ITT: Sesizaţi şi o schimbare a atitudinii directorilor executivi faţă de managerii IT?
DG: Sincer să fiu, nu pot să identific o anumită evoluţie dar, dacă este să mă întorc cu câţiva ani în timp, se sesizează o schimbare clară. Nu pot spune dacă această schimbare a apărut brusc sau a fost una lentă, dar ea există. Acum toţi colegii mei pe poziţie de manageri IT sunt implicaţi în procese decizionale care influenţează direct strategia de business a companiilor unde ei activează.

ITT: Se poate spune atunci că, din acest punct de vedere, criza economică a jucat rolul unui catalizator pentru managerii IT?
DG: Foarte interesantă abordarea. Dacă mă gândesc bine, pot afirma că da, în mod cert. Problemele din zona economică au generat creşterea importanţei rolului jucat de IT în organizaţii pentru că multe direcţii de dezvoltare au putut fi urmate doar printr-o înţelegere foarte bună a tehnologiilor existente pe piaţă şi prin aplicarea eficientă a acelui foarte vehiculat termen din Occident, „time to market”, sau timpul de  implementare si livrare a noilor  produse şi servicii. Iar aici din nou IT-ul joacă un rol crucial.

ITT: Ce ar trebui să facă mai mult CIO Council pentru a creşte nivelul de conştientizare a rolului unui CIO pe piaţă în ansamblul ei?
DG: În cadrul CIO Council noi am avut întotdeauna multe idei. Problema este că nu am apucat niciodată să le punem în practică. De exemplu, o idee pe care nu am reuşit să o implementăm sută la sută este crearea unor standarde de calitate CIO Council care să fie transmise nu doar furnizorilor de servicii IT, ci întregii pieţe IT. Sarcina este destul de dificilă. Cred însă că asta s-ar putea face, de exemplu prin organizarea unor evenimente şi seminarii cu participare din zona de business din toate industriile, în care CIO Council să încerce să repoziţioneze şi să actualizeze rolul şi importanţa organizaţiilor şi managerilor IT.

Last Updated on Friday, 15 June 2012 08:41
 
 

6th Edition - 16 May 2018