6th Edition - 16 May 2018
Pentru o fisa a postului mai clara PDF Print E-mail
Written by Ion Cibotaru   
Monday, 20 June 2011 13:57

Sursa: IT Trends

Link: http://ittrends.ro/2011/02/pentru-o-fisa-a-postului-mai-clara/

pofapmc1George Lazăr este directorul departamentului de tehnologia informaţiei din cadrul ATEbank şi, în acelaşi timp, membru vechi al CIO Council. Domnia sa a discutat cu IT Trends despre modul în care viaţa de CIO în domeniul financiar este îmbogăţită prin experienţele acumulate în cadrul unui grup de elită în IT.

IT Trends: Ce înseamnă pentru dumneavoastră activitatea în cadrul CIO Council?

George Lazăr: Am participat de-a lungul anilor, ca membru CIO Council, la conferinţe, la seminarii, la întâniri, la unele în calitate de invitat, la altele în calitate de speaker. Am urmărit cu mare interes subiectele discutate la aceste întâlniri, axate în principal pe noi tehnologii, securitate, tendinţe în IT şi am avut foarte mult de câştigat, atât eu cât şi ceilalţi membri, prin faptul că feedback-ul pe care l-am obţinut unii de la ceilalţi a fost unul în formă brută. Acolo am putut discuta deschis despre problemele cu care ne lovim în anumite proiecte şi despre motivele pentru care facem o alegere sau alta. În plus, am putut căpăta informaţii valoroase legate de modul de a nu repeta unele greşeli sau de modul de a utiliza anumite „scurtături" esenţiale pentru implementarea unor proiecte.

ITT: Ce experienţă aţi transmis grupului? Aveţi un exemplu în acest sens?pofapmc2

G.L.: Un eveniment de care sunt destul de legat a fost un seminar pe teme de securitate, Cyberthreats. În 2010 am ţinut chiar o prezentare, zic eu interesantă, legată de nişte viruşi scrişi cu „dedicaţie". Este vorba de viruşi scrişi pentru centralele nucleare din Iran, cu o structură mult mai complicată decât ceea ce înseamnă în mod normal viruşii informatici. În cadrul altor evenimente, mi-am susţinut ideile legate de subiectul prezentat.

ITT: Cum aţi dori să se extindă activitatea CIO Council, astfel încât, în calitate de CIO al unei corporaţii financiare, să maximizaţi beneficiile?

G.L.: Cred că în cazul meu networkingul înseamnă unul din cele mai importante beneficii. Îmi doresc să transmit atât colegilor din CIO Council, cât şi altora care pot să beneficieze de pe urma experienţei acumulate de mine, o parte din cunoştinţele dobândite.

ITT: În calitate de CIO, aţi simţit nevoia unor seminarii care nu au legătura cu IT?

G.L.: Cu siguranţă. Dezvoltarea unui profesionist IT, cu atât mai mult a unui director IT, înseamnă pregătire continuă. În permanenţă apar tehnologii şi modele de dezvoltare personală şi organizaţională noi, care trebuie învăţate. De pildă, leadership-ul este un aspect foarte important în IT. Resursa cea mai importantă în IT o reprezintă oamenii, nu serverele, nu aplicaţiile software. De aceea, a învăţa cum să motivezi oamenii şi a-i ajuta pe ei să se dezvolte mai departe înseamnă a te dezvolta personal. Pe de altă parte, pregătirea unui director IT înseamnă şi o pregătire de business, indiferent de domeniul de activitate, că acesta este bancar, comerţ, producţie, servicii sau transporturi. Cred că şi în această direcţie multe din seminariile care au loc în consiliu au fost benefice şi vor fi benefice în continuare.

pofapmc3ITT: Dacă mâine aţi pleca din domeniul financiar, v-aţi putea duce oriunde, tot ca director IT?

G.L.: Da şi nu. Domeniul financiar este mult mai dinamic. Competiţia este extrem de mare, şi nu numai din punct de vedere al business-ului financiar în sine. Schimbările sunt mult mai mari şi cerinţele mult mai mari decât în alte domenii. Mie, personal, mi-ar fi extrem de greu să plec în alt domeniu, pentru că mi-ar lipsi dinamismul şi provocările din acest domeniu.

ITT: Ce credeţi că lipseşte domeniului financiar-bancar ca acest domeniu să devină vârful din punct de vedere IT în România?

G.L.: Am să dau un exemplu. Există, de pildă, normative care impun băncilor adoptarea de soluţii pentru recuperare în caz de dezastre. Cu toate astea, în normative nu se precizează care ar fi timpul de recuperare, şi atunci rămâne la latitudinea fiecărei bănci să stabilească proprii indicatori de eficienţă.

ITT: V-ar ajuta crearea unei baze de bune practici în cadrul CIO Council?

G.L.: Aceste bune practici există. Există şi discuţii informale pe care le putem utiliza, dar în cadru limitat. În măsura în care aceste informaţii sunt transmisibile şi pot fi utilizate, le utilizăm.

ITT: Ce v-aţi dori pentru viitor de la CIO Council?

G.L.: O vizibilitate mai bună în exteriorul grupului şi promovarea ideii de profesionalizare a pieţei IT din România. Fără îndoială că piaţa locală nu mai este cea de acum 10 ani, din multe puncte de vedere. De exemplu, s-a depăşit faza de producţie de lohn în software. Faptul că s-au deschis centre de cercetare-dezvoltare aici este un lucru foarte bun. Înseamnă că avem un cuvânt de spus în această direcţie. Iar CIO Council ar putea contribui la dezvoltarea acestui fenomen în continuare. De asemenea, mi-aş dori să găsim calea de a contribui la ceea ce se numeşte limpezirea fişelor de post. Constatam la un moment dat în cadrul consiliului că în esenţă nomenclatorul de profesii IT din Statele Unite cuprindea 96 de profesii, în vreme ce în România existau doar şase profesii. De atunci s-au mai schimbat lucrurile, dar nu suficient de mult. O standardizare a acestor poziţii ar fi un lucru extrem de important pentru întreaga piaţă.

Last Updated on Monday, 20 June 2011 14:06
 
 

6th Edition - 16 May 2018