6th Edition - 16 May 2018
Clubul excelentei PDF Print E-mail
Written by Ion Cibotaru   
Monday, 20 June 2011 13:36

Sursa: IT Trends

Link: http://ittrends.ro/2011/01/clubul-excelentei/

ce1

CIO Council este un nume cunoscut de mai bine de cinci ani pe piaţa IT românească. Yugo Neumorni, actualul preşedinte al asociaţiei, a dezvăluit pentru IT Trends cât de vastă este mina de aur care se ascunde în spatele acestui nume.

IT Trends: La lansarea de acum cinci ani, CIO Council a anunţat mai multe planuri ambiţioase de acţiune. Ce s-a realizat din acel planuri până acum?

Yugo Neumorni: Totul a pornit ca o idee fantezistă şi foarte frumoasă. Nu exista o asociaţie profesională în România care să reprezinte directorii IT, deşi la nivel mondial există multe asociaţii de acest gen. De la început am avut trei direcţii de acţiune: sprijinirea comunităţii IT sub toate formele, networking si transfer de knowledge pentru membrii. Ne doream să reuşim să impunem standarde în industria noastră, să generăm emulaţie în sânul comunităţii, sa contribuim la maturizarea pieţei ITC. O mare parte din ideile de acum 6 ani s-au materializat iar Asociaţia a fost activă şi prezentă la evenimentele de anvergură ale pieţei ITC din România. Desigur sunt elemente care nu s-au concretizat mai ales în ultima perioada, când colegii mei au fost mai degrabă preocupaţi de soluţionarea problemelor generate de criza economică.

Simultan am trecut şi printr-un proces de consolidare din interior al Asociaţiei. Acum suntem 60 de membri şi ne interesează să recrutăm noi membri pentru lărgirea asociaţiei. Intrarea în CIO Council se face pe bază de invitaţie sau prin aprobarea Consiliului Director. Iniţial au existat nişte condiţii foarte restrictive, în sensul în care orice membru trebuia să fie persoană cu rol de decizie din punct de vedere IT şi să reprezinte o companie cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane. Ulterior am mai flexibilizat criteriile.

IT Trends: Există însă organizaţii suficient de mari, cu directori IT care ar putea să vrea ei să intre în CIO Council...

ce2Yugo Neumorni: Asociația este deschisă tuturor executivilor IT dar trebuie să îndeplinești criteriile din statut chiar dacă uneori mai facem şi excepţii. Preferăm însă ca intrarea în Asociaţie să se facă pe baza unei recomandări pentru că ideal este ca membrii asociaţiei noastre să se cunoască bine între ei. Nu ne dorim să avem cantitate ci mai degrabă membri care doresc să ofere ceva comunităţii sau colegilor. Desigur, există foarte mulţi directori IT, atât din zona privată, cât şi din zona publică, pe care ni-i dorim membri ai asociaţiei. Este însă vorba de un proces de cunoaştere reciprocă şi de confirmare a unor valori comune între asociaţie şi orice membri potenţiali ai ei.

IT Trends: Ce se întâmplă cu membrii care, din diverse motive, nu mai deţin o poziţie de director IT în cadrul unei mari companii?

Yugo Neumorni: Directorul IT este preocupat să crească continuu iar de multe ori acest lucru presupune mutarea pe orizontală într-o altă linie de business sau în sfera antreprenorială. Când am creat statutul nu am prevăzut o astfel de situaţie. Ulterior am avut membri care au intrat în asociaţie ca directori IT la mari companii, după care au plecat în zona antreprenorială sau chiar s-au mutat la furnizori de tehnologie, iar această situaţie a generat discuţii aprinse. Am căzut cu toţii de acord ca cei care nu mai îndeplinesc condiţiile statutare pot rămâne membrii Asociaţiei, dar nu pot rămâne în Consiliul Director. Dacă un membru a fost director IT, apartenenţa lui la asociaţie nu trebuie să sufere modificări, pentru că experienţa lui este valoaroasă pentru comunitate. Şi aici sunt notorii exemplele lui Călin Rangu şi Felix Enescu, care au construit de altfel CIO Council şi care au migrat în zona antreprenorială după mulţi ani de IT. Prezenţa unor furnizori de soluţii în cadrul CIO Council nu ne împiedică însă să discutăm foarte transparent în continuare despre activitatea furnizorilor de tehnologie de pe piaţă şi să-i caracterizăm în intern.

IT Trends: Extindeţi la zona de profesionişti din alte domenii?

Yugo Neumorni: Nu chiar. Până la urmă, asociaţia reprezintă interesele directorilor IT şi trebuie să păstrăm caracterul de club de elită al CIO Council. Evaluăm însă posibilitatea aderării unor membri care nu îndeplinesc criteriile statutare dar sunt profesionişti de excepţie şi se pot implica în viaţa Asociaţiei. Astfel de invitaţii vor fi însă izolate. Ne interesează mai mult ca orice să păstrăm caracterul de club londonez al acestei asociaţii.

IT Trends: Bun, atunci vă întreb cum puteţi păstra caracterul de club londonez într-o ţară şi într-o societate marcate de balcanism şi orientalism?

Yugo Neumorni: Da, suntem o ţară balcanică, dar din punct de vedere knowledge şi resurse IT suntem departe. După iulie 2009, când am preluat conducerea asociaţiei, mi-am pus problema că până atunci ne-am ocupat mai mult de vizibilitatea asociaţiei în exterior şi mai puţin de ceea ce oferim membrilor. Ei bine, am observat că mulţi membri vizează dezvoltarea personală din diverse puncte de vedere. Atunci am decis că ar fi mai interesant să aducem oameni implicaţi în afaceri, antreprenori sau executivi CXO, cu care să facem seminarii de tip MBA, de la care membrii asociaţiei noastre să aibă ce învăţa şi altceva în afară de tehnologie.

Am experimentat deasemeni o masă rotundă cu unul dintre marii furnizori de tehnologie. Timp de 3 ore am discutat într-un cadru elegant despre criza economică, trenduri, problematici curente ale Directorilor IT, despre orice dar mai puţin de tehnologie.

La fel de interesante rămân seminariile interne în care se analizează case study-uri reale sau se discută deschis despre topicuri la zi, implementări eşuate sau proiecte de succes. Dintr-un case study real prezentat cu cărţile pe faţă de către un membru afli mai multe decât din 10 conferinţe publice pe respectivul topic. Sau despre rolul real al unui Director IT în cadrul unei companii. Şi aici se deschide un capitol destul de spinos din punct de vedere al directorilor IT. Este regretabil faptul că în multe organizaţii directorul de IT este în continuare văzut ca un suport administrativ şi nu ca un posibil decident din punct de vedere al desfăşurării afacerii. În ţările evoluate, un CIO participă la actul decizional şi este în permanenţă informat în legătură cu desfăşurarea afacerii în ansamblul ei.

IT Trends: În actuala epocă, mediul online a devenit de bază pentru tot ceea ce înseamnă comunicare. De ce site-ul CIO Council este încă în fază de reconstrucţie?

Yugo Neumorni: Pentru că membrii CIO Council sunt nişte oameni extraordinari, care cunosc o mulţime de lucruri despre IT şi mediile de afaceri, dar nu prea au timp de investit în astfel de activităţi. Proiectul de actualizare a site-ului este deja întocmit şi cât de curând sper să reuşim în sfârşit să îl repunem pe picioare.


Last Updated on Monday, 20 June 2011 13:55
 
 

6th Edition - 16 May 2018